“Een warmtepomp kost ons 20.000 euro en een andere oplossing is er niet”

“Een warmtepomp kost ons 20.000 euro en een andere oplossing is er niet?!”


De aantal keren dat ik dit soort opmerkingen in de media voorbij heb horen komen zijn niet meer op twee handen te tellen. Telkens vergroot dit mijn drang om te bewijzen dat er wel degelijk veel meer oplossingen per woningen zijn en dat dit heus geen 20.000 euro hoeft te kosten. Doormiddel van zorgvuldige analyses probeer ik voor elk stukje bebouwde omgeving in te schatten welke oplossingen er technisch mogelijk zijn en wat de gerelateerde financiële consequenties van die oplossing zijn.  

De kosten om een afgelegen boerderij uit de jaren 20 een warmtepomp te geven zullen ongetwijfeld op kunnen lopen tot 20.000 euro, maar dit kan je dan ook niet betitelen als de oplossing. In dichtbebouwde gebieden resulteren collectieve oplossingen in overleg met bewoners, woningbouwcorporaties, gemeenten & energiebedrijven al in betaalbare oplossingen voor iedereen. Ik ben er van overtuigd dat er in de toekomst door technologische & beleidsmatige ontwikkelingen voor alle woningen betaalbare en duurzame oplossingen beschikbaar zullen zijn.  

Wie weet wordt die boerderij over 20 jaar wel verwarmd door groen gas of waterstofgas?