Impact maken kan ook digitaal!

Het is voor ons allemaal even een omschakeling geweest. COVID19 (Corona) heeft tijdelijk de manier van werken veranderd en dat was de eerste dagen even wennen. Maar dat wil niet zeggen dat wij stil blijven zitten. Onze Transitieversnellers vertellen het je graag. Hieronder lees je waar een aantal van onze versnellers hun impact maken en gezamenlijk bijdragen aan het versnellen van de energietransitie.


Talent voor Transitie

Nieuwe regulering Netbeheerders nodig voor transitie

De energietransitie ondermijnt de zekerheden die netbeheerders jarenlang hebben gehad. Om te kunnen aansluiten bij een nieuwe realiteit is wet- en regelgeving nodig die ruimte biedt aan de energietransitie en de rol van de netbeheerders daarin. Mijn team probeert deze nieuwe wet- en regelgeving te realiseren. Dit doen we met een lobby richting de Tweede Kamer en EZK, waarin ik volop meedraai. Daarnaast coördineer ik de onderhandelingen met de ACM over de tariefreguleringen, waarin een belangrijk accent ligt op de energietransitie.

Ik vind het goed om te merken dat mijn werkzaamheden tijdens de Coronacrisis ook zeer actueel blijven. Als het kabinet bijvoorbeeld kortingen geeft op de energierekening vertaalt dit zich direct door in de inkomsten van netbeheerders. Met dergelijke vraagstukken mag ik me momenteel digitaal bezighouden. – Bas Hazeborg

Hogere klanttevredenheid bij Vattenfall

Bij Vattenfall hebben wij de ambitie en drive om ‘Fossil Free within one generation’ te worden. Dit is een statement waar je als medewerker niet anders dan trots op kunt zijn en graag je bed voor uitkomt. In mijn opdracht kijken wij naar contractoptimalisaties bij grootzakelijke klanten binnen warmte om zowel een hoge klanttevredenheid te genereren en daarnaast het warmtenet zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Wij willen hiermee uiteindelijk zoveel mogelijk mensen aan het warmtenet aansluiten en een flinke steen bijdragen aan de energietransitie. De eerste stappen binnen het project zijn gezet en de pilot met 25 klanten gaan we binnenkort starten. – Steven Roerink

Nieuwe samenwerking in transitie projecten bestaande bouw

Iets meer dan een maand geleden ben ik begonnen aan mijn eerste opdracht bij TNO. Ik werk aan veel verschillende projecten, dat is even wennen en veel schakelen maar onwijs interessant en dynamisch. Een van de projecten waaraan ik werk is WarmingUp. In het project houd ik me bezig met lokale arrangementen voor de warmtenetten. We onderzoeken hierbij hoe samenwerkingconstellaties voor de realisatie van warmtenetten op verschillende manieren vormgegeven kunnen worden om de warmtetransitie te versnellen.

Een ander project waar ik me mee bezig houd is Integrale Energietransitie Bestaande Bouw, hierbij onderzoek ik de energietransitie vanuit een heel ander perspectief, dit project gaat namelijk over hoe bewoners renovaties van hun huis ervaren en hoe bewoners betrokken kunnen worden om duurzame renovatieprocessen te verbeteren en versnellen. Door de combinatie van deze twee verschillende invalshoeken leer ik ontzettend veel over de uitdagingen van energietransitie en dat smaakt zeker naar meer!

In tijden als deze lijkt de foto van de bijeenkomst ineens heel lang geleden en ondenkbaar maar gelukkig gaat het werk bij TNO grotendeels door. Al het overleg gaat via de telefoon en skype of zoom, het vergt wat aanpassingsvermogen maar het is goed te doen.
– Stephanie Roelofs