Het virtuele TvT Energiecafé over de energietransitie in de coronacrisis

Een energiecafé: samenkomen om te luisteren en discussiëren onder het genot van een hapje en drankje, maar dan virtueel! Donderdag 14 mei vond de eerste virtuele TvT Energiecafé plaats. Versnellers Gabriëlle Smith, Nellie-Anne Guijt en Renée van Rooijen hebben het initiatief genomen om deze editie te organiseren. De avond stond in het teken van de volgende vraag:


talent voor transitie

Wat is de impact van de coronacrisis op de energietransitie? 

We begonnen met de eerste spreker: Gijs Diercks. Als onderzoeker bij DRIFT focust Gijs zich op duurzaamheidstransities en hoe deze te versnellen en richting te geven. Vanuit zijn kennis over transities scheen hij zijn licht over de coronacrisis en haar invloed op de huidige energietransitie.

Gijs vertelde dat de crisis een kantelpunt is dat bestaande onderstromen zichtbaar maakt. Nu heeft Corona ons in korte tijd overspoeld met fundamentele veranderingen in cultuur, structuur en werkwijzen. Een ware crisis met een merkbare transitie tot gevolg.

De urgentie voor het direct handelen op het gebied van Corona was natuurlijk overduidelijk, maar die van een duurzame energievoorziening doet daar zeker niet voor onder. En nu juist dáár ligt de verbazing. Hoe komt het dat de collectieve angst voor persoonlijke besmetting en ondergang ons allen dieper raakt dan het jarenlang mondiaal erkende probleem van het zinkende klimaatbootje? Na de twee crises in verband te zien, kijk ik erg optimistisch naar onze eigen verandercapaciteit en de beschikbare middelen. Nu is het een kwestie van de prioriteit op de politieke Urgenda krijgen voordat onze voetjes nat worden.

Effecten van de huidige crisis voor bedrijven als Shell of Air France/KLM

Onze tweede spreker van de avond: Ties Joosten. Ties is onderzoeksjournalist bij Follow the Money, waar hij voornamelijk schrijft over het klimaatdebat en de invloed van multinationals hierop. Ties zoomde deze avond in op de concrete effecten van de huidige crisis voor een bedrijf als Shell of Air France/KLM. De gevolgen voor Shell en KLM zijn namelijk net wat diepgaander/fundamenteler dan veel andere Nederlandse bedrijven. 

Dat het onstuimige tijden zijn voor Shell en Air France-KLM was al wel bekend. Maar wat dat nu precies inhoudt voor beiden kon Ties ons in meer kleur vertellen. Shell is niet langer zo’n stabiele belegging meer. Wat het ABP gaat doen met de kelderende koersen en schrale dividenduitkeringen is nog maar de vraag. Maar de hoop ligt natuurlijk op een groener portfolio.

Kraak de crisis

Vervolgens was het tijd voor onze laatste spreker van de avond: Roos Janssen. Met haar initiatief Kraak de Crisis is zij een nationale crowdsourcing gestart waar duurzame initiatieven de huidige situatie gebruiken om veerkrachtigere systemen op te bouwen voor na de crisis, waaronder mooie energie-initiatieven. Roos is een social entrepreneur en als een van de initiatiefnemers van Kraak de Crisis vertelde zij over hoe zij juist in deze coronatijd kansen ziet voor een duurzamere toekomst.

Een erg interessant initiatief die sociale en duurzame ideeën de kans aanreikt concreet te worden. Een geaspireerd verhaal over de circulaire economie werd gevolgd door een concreet stappenplan om ‘Kraak de Crisis’ te ontplooien. Nadat investeerders enthousiast werden, waren partners nodig met een netwerk. Fantastisch om te zien dat TvT 100 uur aan begeleiding beschikbaar heeft gesteld om Earn-E een traptrede te bieden voor de exercitie van hun droom, inzicht geven in je stroom- en gasverbruik!

Winnaar Earn-E

We zijn blij dat we een van de winnaars van Kraak de Crisis, Earn-E, mogen begeleiden in het op de markt brengen van hun product! De EARN-E Low Budget Energiemonitor helpt je om het verbruik van stroom en gas thuis te verminderen. Zo breng je je energierekening omlaag en reduceer je CO2-uitstoot. EARN-E is dus goed voor je portemonnee en voor het milieu: win-win!

Bekijk hieronder het filmpje van gisteren van de bekendmaking van de winnaar

Het eerste TvT energiecafé geheel in virtuele modus was een groot succes. Op naar de volgende!

-Roeland Camps
Transitieversneller bij Talent voor Transitie