Divers Energie Talent voor een duurzame wereld

Zes energieprofessionals met een vluchtelingenachtergrond zijn per 1 maart gestart met Divers Energie Talent, een initiatief van Talent voor Transitie en de Refugee Talent Hub. De groep gaat de komende twee jaar aan de slag bij verschillende opdrachtgevers met één doel: de Nederlandse energietransitie versnellen. Een interview met initiatiefnemer Martin Eimers en versneller Yonas Teklay.


“Tijdens het selectieproces vroegen we de sollicitanten voor Divers Energie Talent naar hun ervaring en ambitie,” vertelt Martin Eimers, partner bij Talent voor Transitie. “En dan kom je er plots achter dat een Iraakse landbouwkundige zich ontzettend druk maakt om het water- en energieverbruik in zijn land van herkomst.”

Sinds 2017 is Talent voor Transitie dé springplank naar een carrière in de energiesector voor jonge mensen die Nederland duurzamer willen maken. Wie bij Talent voor Transitie in dienst treedt, gaat gedurende twee jaar aan de slag als transitieversneller bij verschillende opdrachtgevers en volgt een ontwikkelprogramma om z’n kennis over de energietransitie uit te breiden en op persoonlijk en professioneel vlak te groeien.

Met Divers Energie Talent, een traject in samenwerking met de Refugee Talent Hub, richt Talent voor Transitie zich nu dus ook op energieprofessionals met een vluchtelingenachtergrond. Per 1 maart is de eerste lichting, bestaande uit zes diverse versnellers, begonnen bij energieleveranciers TenneT en Vattenfall. De komende twee jaar volgt deze groep het reguliere programma, aangevuld met taal- en cultuurtrainingen via de Refugee Talent Hub in samenwerking met NewBees.

Nieuwe inzichten

Talent voor Transitie had al langer de wens om een meer diverse talentenpool aan te trekken. Want om een complex vraagstuk als de energietransitie aan te pakken zijn volgens Eimers verschillende perspectieven hard nodig. “Mensen met verschillende culturele achtergronden kijken anders tegen de wereld aan en brengen nieuwe inzichten mee. Als opdrachtgever kun je hier veel profijt van hebben en je draagt zo ook bij aan een inclusieve samenleving,” aldus de partner van Talent voor Transitie.

Dat je als opdrachtgever mogelijk te maken krijgt met taal- of cultuurverschillen, hoeft volgens Eimers geen belemmering te zijn. ‘Je bent aanvankelijk misschien meer tijd kwijt aan begeleiding, maar je krijgt er veel voor terug. Bovendien verzorgen wij de opdrachtbegeleiding en dragen wij de risico’s omdat de transitieversnellers tijdens hun plaatsing bij ons in dienst blijven.’

Verder worden kandidaten via de Talent voor Transitie en partner de Refugee Talent Hub zorgvuldig geplaatst. “In gesprekken met opdrachtgevers komen wij niet met een vooropgezet functieprofiel voor het zogenaamde schaap met de vijf poten,” benadrukt Eimers. “In plaats daarvan kijken we naar de persoon en creëren we ruimte voor deze talenten.”

Honderd keer gesolliciteerd

De Eritrese Yonas Teklay is één van de zes energietalenten en is onlangs begonnen als technisch specialist bij TenneT. Teklay heeft een flinke staat van dienst opgebouwd als statistisch expert bij het Eritrese ministerie van Landbouw en heeft een master Milieu- en Energiemanagement van de Universiteit Twente op zak. Maar hoewel hij de juiste kennis in huis heeft om organisaties te begeleiden in de duurzame energietransitie, bleek het vinden van een baan op niveau lastig. “In drie jaar tijd heb ik minstens honderd keer gesolliciteerd”, vertelt Teklay. “Het liep vaak stuk op mijn kennis van de Nederlandse taal.”

Uiteindelijk kwam hij via de Refugee Talent Hub en NewBees in aanraking met Divers Energie Talent. In zijn sollicitatiegesprek lag de nadruk op zijn kennis van de energietransitie. “Dat was voor mij niet moeilijk”, vertelt Teklay, want duurzaamheid ligt hem na aan het hart. “Energie is een van de grootste schadebronnen van het milieu en ik wil me inzetten voor een duurzame samenleving. Niet alleen voor nu, maar ook voor toekomstige generaties.”

Naast werkervaring opdoen, wil Teklay ook meer leren over de Nederlandse bedrijfscultuur en wil hij zijn Nederlands verbeteren. “Dat kan allemaal binnen dit programma. Voor mij en voor andere professionals in mijn positie vormen samenwerkingen zoals deze, tussen Talent voor Transitie en de Refugee Talent Hub, dus echt een uitkomst,” aldus de kersverse versneller.

Zijn uiteindelijke droombaan? Teklay: “Duurzaamheidsmanager worden bij een groot bedrijf. Hopelijk biedt Divers Energie Talent mij een mooie opstap.”

Alle lichten op groen

Ook Eimers blikt al graag vooruit. De eerste lichting diverse energietalenten is nog maar net begonnen, maar Talent voor Transitie en de Refugee Talent Hub staan al in de startblokken voor een tweede lichting. “Alle lichten staan op groen,” zegt Eimers. “Natuurlijk kijken we eerst hoe dit werkt, maar met de versnellers van Divers Energie Talent komt het helemaal goed. Daar ben ik van overtuigd.”

Ben jij een potentiële opdrachtgever en wil je meer weten over Divers Energie Talent? Neem contact op met Martin Eimers (martin.eimers@talentvoortransitie.nl, 06-52481250) of Franca van Bokhorst (franca.van.bokhorst@talentvoortransitie.nl, 06-49563039).