“Weet waar je moet kijken voor talent”

Op 30 november organiseerden NVDE en Talent voor Transitie de derde webinar in de reeks over energietransitie en arbeidsmarktvraagstukken. Ditmaal stond de webinar in het teken van ‘opleiden en begeleiden binnen het bedrijf’. Wat kan bijdragen aan de oplossing voor schaarste op de technische arbeidsmarkt. Er zijn namelijk genoeg mogelijkheden en potentievolle kandidaten, als je maar weet waar je moet kijken. Onder leiding van Albert Bloem bogen 40 deelnemers zich over dit thema en werden aan de hand van twee sprekers inspirerende voorbeelden benoemd.


Damesklas voor traditionele mannenfuncties

Marloes van Diffelen vertelde vanuit haar rol als Teamleider Serviceteam Operations hoe Stedin het aantal vrouwelijke monteurs binnen Stedin verdubbeld heeft. Omdat het onderwerp blijvende aandacht vraagt en er helaas (nog) geen standaardoplossing is voor opschaling, gaf Marloes vijf tips mee:

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Marloes van Diffelen (Stedin): “Selecteer op andere eigenschappen”

  • Ga all-in: Kies bewust voor recruitment van uitsluitend vrouwen, mobiliseer je omgeving en pas je manier van zoeken aan;
  • Houd het instapniveau laag: Vraag weinig vooropleiding of werkervaring in de techniek, maar zoek op andere eigenschappen, zoals affiniteit met buitenwerken of techniek, doorzettingsvermogen en leergierigheid;
  • Kijk kritisch naar je vacature: Pas de tekst zodanig aan dat vrouwen zich aangesproken voelen en het gevoel krijgen dat de tekst op hen slaat; laat bijvoorbeeld het woord ‘monteur’ in zijn geheel weg. Geef in de vacature aandacht aan het grotere geheel en leg uit wat het werk toevoegt aan de samenleving;
  • Focus op andere competenties: Vraag geen vooropleiding of werkervaring in de techniek, maar selecteer kandidaten op andere eigenschappen, zoals affiniteit met buiten werken of met je handen werken, doorzettingsvermogen, servicegerichtheid en leergierigheid.
  • Continue aandacht: Blijf het onderwerp ‘meer vrouwen’ aandacht geven.

Niet opleiden is veel duurder

In zijn loopbaan heeft Willem van der Valk al de nodige energietransities gezien. Hij begon zijn carrière tussen de hoogovens en is inmiddels manager van het Technical Training Centre van Vattenfall. Hoewel opleiden veel geld kost, kost het vele malen meer om ze niet op te leiden. Met dit statement opende Willem, verder gaf hij de toehoorders vier waardevolle inzichten:

Willem van der Valk (Vattenfall) “Wees nieuwsgierig”

  • Anticipeer op veranderingen. Door goed te anticiperen op de sluiting van elektriciteitscentrale Hemweg in 2019, heeft Vattenfall middels werk-naar-werk-trajecten, begeleiding, her- en bijscholing, bijna alle collega’s weten te behouden. 
  • Statushouders geven dynamiek: Nieuwe collega’s bestaan bij Vattenfall voor een deel uit statushouders, die niet altijd even makkelijk aan een baan komen in Nederland. Zo heeft Willem via Talent voor Transitie een nieuwe collega telematica aangedragen die inmiddels helemaal in de groep is opgenomen. Er is een nieuwe dynamiek is ontstaan, wat voor het hele team een bijzondere ervaring is. Wat betreft cultuurverschillen waar wellicht tegenaan gelopen wordt, is Willem kort: die zijn er ook binnen Nederland; Amsterdamse directheid staat ook haaks op de gereserveerdheid op andere plekken in het land. 
  • Werk samen met gemeente: Vattenfall helpt ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een betaalde baan, in samenwerking met gemeentes. Sprekers en deelnemers waren het eens dat we beter kunnen spreken van vacatures die afstand hebben tot de mens in plaats van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 
  • Wees nieuwsgierig: De tip van Willem om stappen te zetten op gebied van opleiden en begeleiden binnen het bedrijf is om nieuwsgierig te zijn, te willen ontdekken en het leren leuk te maken. Iedereen moet daarvoor de kans krijgen.

Gewoon beginnen

Marloes en Willem zijn het eens over de belangrijkste tip van dit sprekende webinar: het is een kwestie van koudwatervrees weghalen en ‘gewoon’ beginnen.

Sprekers en deelnemers waren het eens dat we beter kunnen spreken van vacatures die afstand hebben tot de mens in plaats van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Volgende reeks webinars in 2022

De reeks NVDE webinars over de arbeidsmarkt wordt in 2022 voortgezet. Houd de kanalen van NVDE in de gaten voor het volgende webinar.