Lichting 6.0 lanceert impactproject ‘de Polder President’ 

Op vrijdag 9 september openden Daphne, Rebecca, Gunnar, Marijne, Salah, Rosalie, Sander en Soe samen met boswachter Hans-Erik Kuypers het door hun bedachte wandelspel. Het spel “De Polderpresident” maakt het onderwerp van ruimtelijke orde in de energietransitie toegankelijker voor de gewone burger.  Het spel kan vanaf nu gespeeld worden in het Nationaal Park Nieuw Land aan de Oostvaardersplassen, vlakbij Lelystad.


Soe legt de bedoeling van het impactproject uit: “Tijdens de wandeling ben je als speler de president van een (fictieve) polder. Je staat voor dilemma’s over duurzame energie, woningbouw, mobiliteit en natuurbehoud. Ook moet je rekening houden met klimaatverandering. Het doel van het spel is om verschillende belangen in balans te houden. Door het maken van de juiste keuzes creëer je een leefbare polder.”

3 mensen lopen in een groene, bosachtige omgeving
De eerste mensen lopen de wandelroute

De Polder President richt zich op jongeren en volwassenen die meer willen weten over de energietransitie. Om het spel te spelen heb je een telefoon met internetverbinding nodig. Op de route staan bordjes met codes, die je invult op de spelwebsite om de antwoorden op de verschillende dilemma’s door te geven. Quinten, die als een van de eerste de route mocht lopen, had vooral veel positiefs te zeggen over het spel. “Heel leuk om door de mooie natuur te lopen en tegelijk op een speelse manier bezig te zijn met toch wel complexe vraagstukken over de energietransitie”

Connectie met de omgeving

Hoewel je het spel op een telefoon speelt, worden spelers gewezen op wat er op de route te zien is, zoals de Knarsluis of windmolens verderop in het weiland. “De link met de omgeving was voor ons én voor Staatsbosbeheer erg belangrijk”, aldus Rosalie. “Bij de bordjes pak je je telefoon erbij, maar verder geniet je van een heerlijke wandeling in de Oostvaardersplassen.”

Boswachter Hans-Erik Kuypers ziet het spel als een ontspannende manier om de mensen te laten nadenken over energietransitie en duurzaamheid. ‘Al wandelend los je problemen op, met het oog op de toekomst. En omdat de vragen omgeving gerelateerd zijn, let je onderweg ook meer op waar je bent’.

Het spel is ontwikkeld in het kader van het ‘impactproject’, een opdracht waarmee de trainees hun 2-jarig ontwikkelprogramma bij Talent voor Transitie afsluiten. Het is niet de eerste keer dat Talent voor Transitie en Staatsbosbeheer de handen ineenslaan. “Ons spel is geïnspireerd door het Power Pad van een eerdere lichting van trainees” liet Marijne ons weten.

het impactproject wordt uitgezet
Lichting 6.0 plaatst de bordjes op de route met hulp van vrijwilligers van Staatsbosbeheer.

Doe je mee?

De route start bij het Buitencentrum Oostvaardersplassen aan de Kitsweg 1, Lelystad. Scan de QR-code bij het eerste paaltje of ga naar www.depolderpresident.nl om het spel te starten.