De energietransitie is een serious game

groep mensen speelt de serious game

Recent hebben 40 TvT’ers meegedaan aan een serious game, georganiseerd en begeleid door Jet, Emma Paola en Willemien van Generation.energy – dat onder andere de ruimtelijke kansen, mogelijkheden en keuzes van de energietransitie inzichtelijk maakt.
 
We speelden de serious game dat door Generation.energy is ontwikkeld met en voor ICLEI, over de ‘Strategie voor een Duurzame Energietransitie’. Tijdens twee sessies gingen de energieprofessionals met elkaar op zoek naar mogelijkheden om Avellaneda, Argentinië, #energieneutraal te maken. Er kwam van alles op tafel: tegengestelde belangen, ruimtelijke keuzes, financiële afwegingen… Ondanks de uitdagingen lukte het beide groepen tot een duurzame strategie voor de energietransitie te komen.

Dit soort spellen creeëren nieuwe inzichten en begrip voor verschillende stakeholders en laat je nadenken over hoe verschillende groepen naar vragen in de energietransitie kijken. Vragen zoals hoe pakt je duurzaamheidsambitie ruimtelijk uit, en hoe balanceer je de interesses en standpunten van verschillende stakeholders op een manier dat je een goede uitkomst creëert? De energietransitie is niet alleen een technische transitie, maar ook een ruimtelijke en maatschappelijke transitie.