Geen stroom zonder energiedata

Dat Nederland ambitieuze doelstellingen heeft gesteld voor een toekomst met hernieuwbare energie is helder. Om volledig over te stappen op hernieuwbare energie is veel informatie nodig. Het verzamelen, analyseren en duiden van al deze beschikbare data is daarbij cruciaal. Data die vaak ongestructureerd zijn, maar wél de basis vormen van de bedrijfsvoering. Vragen die spelen zijn dan ook: Waar begin je? Hoe pak je het aan? En vooral: wie zet je daarvoor in?  In deze mini-serie vragen we startende energieprofessionals naar hun visie op data en de energietransitie.


Quinten werkt met energiedata om de energietransitie te versnellen

Efficiency met energiedata

Quinten de Wit (25) is TvT’er sinds maart 2022 en werkt als Analyst Energy Operations bij Eneco. ‘Geen stroom zonder data. Data helpt ons inzichtelijk maken hoe en waar wij onze energieconsumptie kunnen verminderen. Aan de ene kant in het gebruiken van minder energie, maar aan de andere kant juist ook door efficiënter gebruik te maken van die energie. Ik zie het als een uitdaging om uit te vinden welke data we precies nodig hebben in de toekomst en hoe we daar zorgvuldig mee om kunnen gaan. Data die vaak privacygevoelig is en waar een goede regelgeving vooralsnog ontbreekt.’

Quinten heeft een achtergrond in Mechanical Engineering (Bsc, TU Delft) en System & Control (MSc, TU Delft). Vanuit zijn masteropleiding heeft hij veel met data te maken gehad. Hij heeft veel affiniteit met waterstof- en energie, is hierin afgestudeerd en heeft hierin enkele projecten opgepakt. ‘Het mooie van het optimaliseren van een energiesysteem is dat je hierbij vaak kijkt naar het minimaliseren van de kosten, maar daardoor ook het gebruik van energie probeert te minimaliseren.’ Binnen Eneco werkt Quinten aan de optimalisatie van de productieschema’s van de bronnen. Denk aan gascentrales, windparken, elektrische boilers en zonneparken. Om deze bronnen zo goed mogelijk in te zetten wordt er gebruik gemaakt van álle data die er beschikbaar is zoals de weersverwachtingen, gasprijzen, elektriciteitsprijzen, etc. ‘Deze optimalisatie doen wij de hele dag door en is relatief kort (enkele uren) voor de levering om ervoor te zorgen dat wij een zo optimaal mogelijke elektriciteitslevering hebben om aan de vraag te voldoen. De rol van data is hierin ontzettend belangrijk.’

Startende professionals inzetten geeft energie

Veel projecten worstelen met het vinden van goede en ervaren mensen die het verschil maken in de energietransitie. Albert Bloem, Oprichter van Talent voor Transitie (TvT): Bij TvT gaan we voor de minder voor de hand liggende optie: niet de senior, maar de startende (data)professional wordt ingezet. Die denkt, doet, communiceert én handelt anders dan je tot nu toe gewend bent’.’ TvT-ers komen van het HBO, de universiteit of zijn al ervaren in de energiewereld en vormen een diverse community van zo’n 100 gedreven professionals. Allemaal willen zij impact maken en hun innovatieve ideeën over de energietransitie vormgeven.

Wie zet jij in?

Wie zet jij in om de grote hoeveelheden data binnen de energietransitie te optimaliseren? Talent voor Transitie verbindt startende energieprofessionals met ambitieuze organisaties. Heeft jouw organisatie behoefte aan energie- of dataprofessionals? Neem dan contact met Albert Bloem.

Bron: Euroforum