Nieuwe banen voor gemotiveerde ‘nieuwe’ engineers

Netbeheerder Liander, onderdeel van Alliander, werkt in zes regio’s in Nederland aan het onderhoud en het uitbreiden van het elektriciteits- en gasnet. Zo maken zij het mogelijk dat miljoenen mensen en bedrijven dagelijks worden voorzien van gas en stroom. Om dit in goede banen te leiden zijn veel engineers nodig. Een functie die binnen de huidige arbeidsmarkt vaak moeilijk in te vullen is. Omdat de ‘klassieke’ profielen voor engineers lastig te vinden zijn, is Liander op zoek gegaan naar andere mogelijkheden. De nieuwe samenwerking met Talent voor Transitie (TvT) blijkt succesvol en zet in op werving Nieuwe Nederlanders.


TvT-trainees-bij-Liander

Liander en Talent voor Transitie slaan handen ineen voor werving Nieuwe Nederlanders

Netbeheerder Liander, onderdeel van Alliander, werkt in zes regio’s in Nederland aan het onderhoud en het uitbreiden van het elektriciteits- en gasnet. Zo maken zij het mogelijk dat miljoenen mensen en bedrijven dagelijks worden voorzien van gas en stroom. Om dit in goede banen te leiden zijn veel engineers nodig. Een functie die binnen de huidige arbeidsmarkt vaak moeilijk in te vullen is. Omdat de ‘klassieke’ profielen voor engineers lastig te vinden zijn, is Liander op zoek gegaan naar andere mogelijkheden. De nieuwe samenwerking met Talent voor Transitie (TvT) blijkt succesvol.

Alexandra van Konijnenburg, teamleider bij Liander: ‘Via Joy Lodarmasse, Manager diversiteit en inclusie bij Alliander, kwamen we in contact met Talent voor Transitie. Samen hebben we een programma gemaakt waarin de toekomstige engineers de functie, de taal en de Nederlandse werkcultuur onder de knie krijgen. Zo zijn er afgelopen oktober met succes drie nieuwe collega’s gestart op onze locatie in Alkmaar.’

Van journalist naar engineer

Een van die collega’s is Soliman Jarrouj. Hij kwam vijf jaar geleden van Syrië naar Nederland. ‘In Syrië werkte ik als journalist. Toen ik naar Nederland kwam, begon ik een nieuw leven en zocht ik een nieuwe uitdaging. Die vond ik uiteindelijk in de energietransitie; een nieuw werkgebied waarin ik kan leren en ontdekken én veel in contact ben met verschillende organisaties en mensen.’ De eerste twee maanden bij Liander stonden voor Soliman en zijn collega’s in het teken van het leren van de basiskennis over het engineersvak, veel theorie en kleine testopdrachten. Samen met een intern begeleider van Liander werken zij toe naar het zelfstandig werken als engineer. ‘Omdat ik uit een andere branche kom, is het extra uitdagend voor mij. Uiteindelijk kom ik te werken in een projectteam met projectmanagers, uitvoerders, een projectcoördinator en een aannemer. Waar we samen werken aan het ontwerp, de voorbereiding en de realisatie van projecten van a tot z. Bijvoorbeeld de verbreding van een snelweg waarbij de kabels- en leidingen moeten worden verlegd of een zonnepark dat op het bestaande energienet moet worden aangesloten. Daarbinnen word ik er uiteindelijk verantwoordelijk voor dat het project wordt uitgevoerd en goed wordt afgerond.’

“Toen ik naar Nederland kwam, begon ik een nieuw leven en zocht ik ook een nieuwe uitdaging. Talent voor Transitie en Liander bieden mij die kans.”

Soliman Jarrouj, engineer bij Liander

Buddy

Naast vier dagen werken en praktijkleren bij Liander -zowel op kantoor in Alkmaar als online vanuit huis-, krijgen Soliman en zijn collega’s één dag in de week les in onderhandelingsmethodieken, in persoonlijke ontwikkeling en in de Nederlandse taal bij Talent voor Transitie. Soliman: ‘Op deze manier verbeteren wij onder andere onze kantoortaal en komen we in contact met collega-trainees. Hier leer ik ook veel van.’ Naast de intern opleider die Soliman dagelijks de kneepjes van het vak leert, zorgt Liander ook voor een persoonlijke ‘buddy’ waar hij wekelijks zijn voortgang mee bespreekt.

Bijzonder gemotiveerd

Talent voor Transitie is erg blij met de samenwerking met Liander. Martin Eimers, partner bij TvT: ‘Het laat zien dat Liander als werkgever beweegt naar een bedrijf dat meer belang hecht aan competenties en motivatie dan aan strikte functionele kwalificaties. Alle techniek en procedures zijn (aan) te leren, maar gedrevenheid om een verschil te maken voor de klanten van Liander, zit in de mensen. Onze nieuwe Nederlanders zijn bijzonder gemotiveerd om hier een bestaan op te bouwen én bij te dragen aan de Nederlandse samenleving. Zij doen hun werk super goed!’

Alle techniek en procedures zijn (aan) te leren, maar gedrevenheid om een verschil te maken voor de klanten van Liander, zit in mensen.

Martin Eimers, Partner TvT

Martin Eimers

Op zoek naar nieuwe kandidaten

Door het succes van deze manier van werven en werken, is Liander op zoek naar vijf nieuwe kandidaten die aan de slag willen binnen de energiesector. Alexandra: ‘Voor de uitbreiding van ons team in Alkmaar zijn wij per 1 maart 2023 op zoek naar nieuwe Nederlanders die net als Soliman als engineer bij Liander een vliegende start willen maken op de Nederlandse arbeidsmarkt. Én een mooie uitdaging in de energiesector aan willen gaan.’ Zowel Alexandra als Martin zien hun samenwerking als vernieuwend. “De combinatie van onze interne praktijkbegeleiders en het talentprogramma van Talent voor Transitie maakt het een succes”, beamen Alexandra en Martin.

Wil jij jouw kansen vergroten op de Nederlandse arbeidsmarkt, ontdekken waar je het beste tot jouw recht komt én werk jij graag samen met een hechte en gezellige groep trainees aan jouw ontwikkeling? Nieuwe Nederlanders kunnen via de website van de Refugee Talent Hub meer informatie vinden en aanmelden.

Meer weten over vernieuwende initiatieven in de energietransitie?

Ben jij, net als Liander, ook zoek naar vernieuwende initiatieven om talent te vinden en te laten groeien in jouw organisatie? Neem dan contact op met Martin Eimers.

Op 26 januari besteedt de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) aandacht aan de faal en succesfactoren om statushouders aan het werk te krijgen in energiebedrijven. Hierin komen onder andere Alliander, UAF, Hogeschool Utrecht en Talent voor Transitie aan het woord. Meer informatie en aanmelden op  https://www.nvde.nl/nvde-evenementen/webinar-statushouders-aan-de-slag-voor-de-energietransitie/