Arnhemse startup Talent voor Transitie levert grote bijdrage aan de energietransitie

ARNHEM, 24 januari 2023 –

Bij Talent voor Transitie (TvT) krijgt talent van nu een vliegende start voor de energie van morgen. TvT matcht sinds 5 jaar startende energietalenten met organisaties als Vattenfall, Alliander, Eneco en TenneT TSO B.V.. Jonge mensen met de drive om een bijdrage te leveren aan een fossielvrij Nederland. Passend bij de vernieuwende manier van recruitment die TvT toepast, hebben de talenten een zeer diverse achtergrond. 20% van de geplaatste energieprofessionals zijn zogenaamde Nieuwe Nederlanders (statushouders) die via Talent voor Transitie ‘eindelijk’ een betaalde baan gevonden hebben.

event tijdens het traineeship energietransitie

Moderne visie op recruitment maakt het verschil.

 “Binnen veel HR-afdelingen zien wij nog steeds dat alleen gezocht wordt naar mensen met exact de juiste kwalificaties en een bewezen trackrecord. Het spreekwoordelijke schaap met de 5 poten. Voldoet een kandidaat niet aan alle vinkjes dan valt deze af”, aldus Albert Bloem en Martin Eimers, oprichters van Talent voor Transitie. “Dat werkt echt niet meer in deze arbeidsmarkt, zeker niet in de energietransitie waar een groot tekort aan goede mensen is”. Bij TvT gaat het om competenties en motivatie. Het verschil wordt gemaakt door mensen met drive en daadkracht. “Dat we hiermee beweging en verandering creëren hebben wij de afgelopen 5 jaar bewezen”, aldus Bloem.

Tennet deelt deze arbeidsmarkt visie op en bevestigt het succes

Tennet is één van de organisaties die de visie van TvT deelt en intensief samenwerkt om kansen voor startende professionals te bieden. Manon van Beek, CEO van Tennet is enthousiast over de samenwerking met Talent voor Transitie: “Daarom pleit ik voor een andere kijk op wat een talent is. Kijk breder naar talent voor de energietransitie. Kijk verder dan iemands identiteit in een paspoort, verder dan iemands leeftijd of opleiding. Leid alle talenten op en maak er gekwalificeerde energieprofessionals van.” De samenwerking heeft al voor 10 startende professionals een start in de energiewereld opgeleverd.

Samenwerking met onderwijs helpt Nieuwe Nederlanders én innovatie in de regio

Als Arnhems bedrijf heeft TvT een groot netwerk in de regio. Zo is de samenwerking opgestart met Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE), de publiek-private samenwerking van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) met energiebedrijven in de regio. SEECE heeft dezelfde visie op de noodzaak van vernieuwen van het recruitmentproces en werkt nu samen met TvT om Nieuwe Nederlanders aan het werk krijgen, zowel bij bedrijven in de regio als in Publieke Private Samenwerking initiatieven voor innovatie. Jan Oosting, programma lijnmanager bij SEECE: “Wij zijn heel blij met de succesvolle samenwerking met TvT en trots op de oud-studenten die via het traineeship energietransitie snel een baan hebben gevonden.“