Nieuwe Nederlanders lanceren kinderboek over de energietransitie

Als afsluiting van hun traineeship energietransitie bij Talent voor Transitie (TvT) presenteren zes Nieuwe Nederlanders op 17 februari een door hen geschreven kinderboek over de energietransitie met illustraties van hun kinderen: “Aardig voor de Aarde met een Metalen Bloem”. De presentatie van het boek vond plaats in de collegezaal van de bibliotheek Neude in Utrecht.

De groep van zes Nieuwe Nederlanders begon in maart 2021 hun traineeship door een samenwerking van Refugee Talent Hub en Talent voor Transitie. “We hebben in de afgelopen twee jaar in verschillende energiebedrijven aan de energietransitie gewerkt. Door die ervaring hebben wij veel geleerd over de Nederlandse energietransitie,” stellen ze in een verklaring. De lichting bestaat uit Afraa Alhaj, Abdulhadi Bakhash, Koutaiba Alabdallah en Kinan Arbash uit Syrie, Necati Mızraklı uit Turkije en Yonas Teklay uit Eritrea. Als onderdeel van hun traineeship zijn zij de afgelopen acht maanden met het maken van het boek bezig geweest. Het doel van deze afsluiting van het traineeship is om als team een concreet project te ontwikkelen dat impact maakt op de energietransitie.

Voor de toekomstige generatie

“Wij hebben gekozen om een kinderboek over de energietransitie te schrijven, omdat de kinderen de toekomstige generatie zijn. Zij zullen veel invloed hebben op de komende energietransitie.” De trainees van TvT zijn naar enkele basisscholen gegaan waar ze de kinderen betrokken hebben bij het project met hun fantasie en met tekeningen. Deze zijn in het boek verwerkt. Het schrijven van het boek was extra uitdagend voor de trainees. “Als Nieuwe Nederlanders is de Nederlandse taal een uitdaging. Met dit project willen wij laten zien dat het gelukt is. We hopen dat we andere nieuwe Nederlanders hiermee motiveren.”

Opbrengst naar slachtoffers in Turkije en Syrië

Het boek zal ook via het Centraal Boekenhuis worden verkocht. De opbrengst zal geheel ten goede komen aan Giro555 voor de hulpverlening aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië.

kinderboek energietransitie

Vattenfall maakt de uitgave mede mogelijk. “Vattenfall zet zich dagelijks in voor de energietransitie. Omdat de aarde haar heel hard nodig heeft en omdat ook wij willen dat onze kinderen straks kunnen genieten van onze prachtige natuur. Wij hebben zelf kinderen die ons vragen: Hoe werkt zo’n windmolen nou precies?” schrijft Cindy Kroon, directeur Klanten bij Vattenfall Nederland, in het voorwoord van de uitgave.

Bestel het nu!

Het boek “Aardig voor de aarde met een metalen bloem” is te bestellen op alle boeken sites.