Wat gebeurt er op het gebied van energietransitie in de Rotterdamse haven? 

Op vrijdag 12 mei vond de eerste TvT Energiekennisdag van 2023 plaats en wel bij de Rotterdamse haven dit keer. De Energiekennisdagen zijn een moment voor onze trainees om ontwikkelingen binnen de energietransitie met eigen ogen te bekijken en tegelijkertijd om de community binnen TvT te verbinden.


Rond 09:00 begon de dag bij het World Port Center (van het Rotterdamse Havenbedrijf), waar we vriendelijk ontvangen werden door Remco en Tiene, die beiden bij het havenbedrijf werken. Na een boeiende presentatie van Remco, die ons meenam in een historische reis rondom de haven en haar ontwikkelingen, stapten we de bus in om naar de Maasvlakte te gaan. Het was net een schoolreisje! 

De Futureland ferry nam ons mee op een reis door dit deel van de haven, waar Maarten ons meer vertelde over de energietransitie ontwikkelingen rondom Maasvlakte 2, met onder andere aandacht voor de schepen die windturbineonderdelen testen en vervoeren. Ook was er aandacht voor de automatisering van de haven, toen we een geautomatiseerd containerschip voorbij gingen. Je komt niet vaak zo een enorm containerschip tegen waarop alles met robotauto’s wordt vervoerd.

De Energiekennisdag opende mijn ogen voor de indrukwekkende vooruitgang in de haven van Rotterdam, vooral op het gebied van grond- en brandstoffentransitie. Het was geweldig om deze ontwikkelingen van dichtbij te aanschouwen.

Hesham, System Engineer – Microgrids at Pon Power

Ook waterstofontwikkeling, digitalisering van de energietransitie en stakeholder engagement in het havengebied kwamen aan bod tijdens presentaties in het World Port Center. 

We sloten af met een gezellige borrel bij de Foodhallen en kijken nu terug op een erg interessante en gezellige dag. 

Het was een hele leuke en inspirerende dag bij de Port of Rotterdam. Waterstof stond centraal en werd in verschillende sessies toegelicht. De excursie met de bus naar de Maasvlakte zorgde ervoor dat het ook beeldend werd.

Alieke Hoekstra, Adviseur Klimaatadaptatie bij Provincie Gelderland

Wil jij je ook onderdompelen in de energietransitie van Nederland en zo impact maken, terwijl je jezelf blijft ontwikkelen? Kijk dan op onze website voor meer informatie en meld je aan als TvT trainee!