Naar beneden

Ontwikkelingen binnen energietransitie goed op elkaar laten aansluiten  

Afgelopen juni startte Soe van Dijk bij haar tweede opdracht als operationeel coördinator bij Topsector Energie: de drijvende kracht achter innovaties voor de energietransitie.

Lees verder...

Alle wenselijke informatie van warmtepompen in een dashboard

Marijne de Man startte in september 2020 met het open traineeship van Talent voor Transitie en ging in haar tweede opdracht aan de slag bij econic, een innovatieve onderneming uit Amsterdam. In deze blog vertelt Marijne meer over haar rol bij het ontwikkelen van e-homes en haarzelf.

Lees verder...

Rebecca: Mooi om in een team van verschillende partijen bouwprojecten schoner te maken

TvT’ster Rebecca Dowling heeft meegewerkt aan de publicatie “De emissieloze bouwplaats kan vandaag”. Een breed overzicht van best practices om bouwplaatsen schoner en duurzamer te krijgen. Lees hieronder meer over haar ervaring en download het rapport.

Lees verder...

Divers Energie Talent voor een duurzame wereld

Zes energieprofessionals met een vluchtelingenachtergrond zijn per 1 maart gestart met Divers Energie Talent, een initiatief van Talent voor Transitie en de Refugee Talent Hub. De groep gaat de komende twee jaar aan de slag bij verschillende opdrachtgevers met één doel: de Nederlandse energietransitie versnellen. Een interview met initiatiefnemer Martin Eimers en versneller Yonas Teklay.

Lees verder...

Zevende groep van Talent voor Transitie: Nieuwe stap in Diversiteit

Mensen verschillen, gelukkig maar. Diversiteit helpt om samen tot de beste oplossingen te komen, in een omgeving waarin iedereen de ruimte krijgt om zichzelf te zijn. De Refugee Talent Hub en Talent voor Transitie slaan de handen ineen met het nieuwe initiatief Divers Energietalent. Een traject waarin statushouders de Nederlandse energietransitie helpen aanjagen. De eerste zes talenten hebben getekend en gaan aan de slag als onze zevende ontwikkelgroep!

Abdulhadi Bakhash is één van de Diverse Energie Talenten en hij is 1 maart aan de slag gegaan.  “Na 6 jaar in Nederland heb ik eindelijk een betaalde baan en kan ik een productieve Nederlander worden, ik ben echt heel blij”.

Lees verder...

Collegereeks onder leiding van Professor Blok van start

Vorige maand startte Talent voor Transitie met de exclusieve Collegereeks ‘De Grammatica van de Energietransitie’ onder begeleiding van Professor Kornelis Blok aan de TU Delft. De collegereeks is op maat gemaakt voor onze huidige en alumni transitieversnellers. Gedurende zes maanden behandelt Prof. Blok elke maand een nieuw, actueel onderwerp uit de Energietransitie om verder te bouwen aan de energiekennis en om up to date te zijn met de laatste ontwikkelingen. De hoorcolleges vinden virtueel plaats en worden opgevolgd door een huiswerkbespreking in kleine groepen twee weken later.

Lees verder...
Collegereeks energietransitie professor kornelis blok

”Ik heb een onverklaarbare nieuwsgierigheid naar offshore wind.”

Nederland blinkt uit in offshore wind. Dat ondervond Laura tijdens haar stage voor haar master bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Haar scriptie ging over de Nederlandse offshore windsector als exportproduct. Ook al heeft ze geen technische achtergrond, de offshore windindustrie fascineert haar; ze heeft een onverklaarbare nieuwsgierigheid naar wind op zee. Laura vertelt er meer over in haar blog hieronder.

 

Lees verder...
Laura Jansen Talent voor Transitie

Hoe Rosalie gemeenten helpt hun plannen te concretiseren

In oktober ben ik als transitieversneller gestart bij de RES regio Noordoost Brabant. Binnen de RES wordt regionaal invulling gegeven aan de afspraken uit het Klimaatakkoord. Het is een grote opgave: 100% hernieuwbare energie in 2050. Juist daarom geeft het mij extra energie om een bijdrage te kunnen leveren.

Lees verder...
RES noordoost brabant talent voor transitie

Virtueel aan boord stappen in een nieuw team, hoe doe je dat?

Toen we half maart midden in de eerste lockdown met een aantal organisaties spraken, gaf een aantal aan dat ze het niet zagen zitten om op dat moment nieuwe mensen in te laten stromen. Nu we een half jaar verder zijn, merken wij dat steeds meer organisaties hierin een weg hebben gevonden. Met de nodige leerervaringen op zak zien we dat veel opdrachtgevers onze aanpak ondersteunen en nieuwe opdrachten starten. De transitieversnellers van Talent voor Transitie hebben ook de zinvolle ervaringen opgedaan in het virtueel aan boord stappen in een nieuwe organisatie. Zeker tien Transitieversnellers zijn de afgelopen zes maanden virtueel begonnen in een nieuw team. Wij verzamelden hun ervaringen.

Lees verder...

”Koppel de ontwikkelvraag van starters aan de hulpvraag van organisaties en creëer beweging in vastzittende processen.”

De energietransitie gaat veel werkgelegenheid opleveren, maar dan moeten we wel nú schakelen. Dat was een belangrijke conclusie van het rondetafelgesprek over energietransitie, dat plaatsvond bij Kiemt op het IKPW industrieterrein in Arnhem. Albert nam vanuit Talent voor Transitie deel aan dit rondetafelgesprek. Lees hierover meer.

Lees verder...

Soe over haar eerste opdracht als Transitieversneller bij de Alliantie

Afgelopen september ben ik als transitieversneller gestart bij de Alliantie. Binnen het kernteam duurzaamheid werk ik aan het implementeren van het strategisch klimaatadaptatiebeleid. In deze blog vertel ik je meer over mijn opdracht!

Lees verder...
Soe van Dijk Talent voor Transitie

Energiekennisdag met als thema het milieubeleid

Afgelopen vrijdag organiseerde TvT weer een Energiekennisdag. Het thema was milieubeleid en de nieuwe omgevingswet. Ondanks dat het een virtuele bijeenkomst was, was de sfeer ontzettend goed en wisten de sprekers te boeien.

Lees verder...

Volop in Transitie!

We werken anders, we reizen anders, we gaan anders met elkaar om. We zijn als samenleving volop in transitie. Het kan dus heel snel, als we moeten. Vanuit TvT dragen we bij aan de energietransitie! We zijn druk bezig met de werving van een nieuwe groep versnellers. Samen met een aantal wisselende versnellers zijn zij op korte termijn beschikbaar zijn voor uitdagende en impactvolle opdrachten en projecten. Je leest er hieronder alles over!

Lees verder...

Transitieversneller Pieter draagt bij aan kennisdossier over de voordelen en de randvoorwaarden van burgerparticipatie in warmtenetten

Steeds vaker willen bewoners zelf betrokken zijn bij het ontwerp of beheer van een collectief warmtesysteem. In Denemarken zijn coöperatieve warmtenetten, waar burgers zelf mede-eigenaar van zijn, al jaren de standaard. Dat biedt voordelen op het gebied van opschaling en maatschappelijke acceptatie, maar hoe organiseer je dat?

Lees verder...
warmtenetten

Hoe is het nu met….Annemiek op het Amsterdam South Connection project?

Sinds juni is Annemiek werkzaam op het Amsterdam South Connection project bij Vattenfall. Om het project in het echt in te zien, is zij samen met haar voorgangen en transitieversneller Joris langs de locaties gefietst waar de leidingen zijn aangelegd en langs het terrein waar de hulpwarmtecentrale in de aanbouw is, zo kreeg ze meteen een goed beeld van het project!

Lees verder...
transitieversneller vattenfall annemiek

Onze energiecafés: waar verbinding en kennisdeling centraal staat

Het TvT energiecafé wordt ongeveer één keer per maand georganiseerd. Een avondvullend programma met elke keer een andere locatie. Aankomende donderdag mogen wij weer met gepaste afstand samenkomen in Utrecht, waarbij onder andere transitieversneller Nellie-Anne vertelt over lokale warmte-initiatieven in de provincie Zuid-Holland.

Lees verder...
energiecafe talent voor transitie

Aan de slag als onderzoeker in de energietransitie

Transitieversneller Jeroen is momenteel bezig met zijn eerste opdracht en werkt als onderzoeker voor de energietransitie bij TNO. TNO verbindt mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving duurzaam versterken. Lees hieronder zijn verhaal.

Lees verder...

TvT ontwikkeldag ”Ik en mijn project”

In twee jaar tijd ga jij met andere jonge mensen aan de slag om de energietransitie te versnellen. De ontwikkeldagen volg je in een groep van acht tot twaalf versnellers. Onder leiding van onze trainers experimenteer je met nieuwe modellen en theorieën. Je ontwikkelt beïnvloedingsvaardigheden en voorziet elkaar van feedback. Zo krijg je inzicht in hoe jij jouw impact vergroot. In het eerste jaar ligt de focus op energiekennis opbouwen en veranderen en experimenteren.  Het tweede jaar staat in het teken van jouw eigen impact hebben en coalities bouwen binnen de energietransitie. Transitieversneller Roeland uit groep 4.0 vertelt je hieronder meer over de ontwikkeldag ‘’Ik en mijn project’’ waar hij afgelopen vrijdag samen met de groep aan heeft deelgenomen.

Lees verder...

Vol vertrouwen de zomer in!

We zijn trots. Wij zijn trots op onze versnellers die bij én met onze opdrachtgevers/partners impact maken en helpen de energietransitie te versnellen. En we zijn extra trots, omdat ze dat de afgelopen corona maanden ook hebben gedaan. Allemaal omgeschakeld naar thuiswerken en doorgegaan met werken aan duurzame energieprojecten. In deze nieuwsbrief lichten we er twee uit. Youri Nijsse heeft de afgelopen periode een integraal verduurzamingsplan gemaakt voor het vastgoed van Schiphol en zijn opdracht succesvol afgerond. Nellie-Anne Guijt organiseerde vanuit de provincie Zuid-Holland een webinar over haar onderzoek naar lokale warmte-initiatieven. En zo zijn er nog zo’n 40 versnellers bezig.

We gaan vol vertrouwen de zomer in!
Albert Bloem & Martin Eimers

Lees verder...

Versterking van het TvT team!

Even voorstellen; ik ben Franca en sinds kort werkzaam als accountversneller bij TvT. Ik heb een studieachtergrond in Internationale Betrekkingen en werkervaring in onder andere duurzaam toerisme. Begin 2018 zijn mijn man en ik naar Australië vertrokken om ons een tijdje in Perth te vestigen en besloot ik het roer ietwat om te gooien.

Lees verder...

Intervisie bij TvT: verlangen, volharden en volbrengen

Eindelijk konden we weer persoonlijke ontmoetingen organiseren: de intervisies! Intervisies organiseren wij 4 keer per jaar in kleine groepen van 5-6 versnellers met een begeleider. Deze keer zijn we naar verschillende locaties uitgeweken om zo min mogelijk reisbewegingen te creëren. Zo kwamen we op drie locaties: Amsterdam, Utrecht en Den Haag.

Lees verder...

TvT met een interactieve workshop op de carrièreweek

Regelmatig gaat TvT samenwerkingen aan met duurzame studieverenigingen, andere initiatieven of sportverenigingen. Atlas is de studievereniging van Liberal Arts and Sciences. Atlas organiseert elk jaar een carrièredag, waarbij de studenten workshops kunnen volgen die ze handvatten bieden in hun carrièrekeuze en het levenspad na de bachelor LAS.

Vanuit TvT gaf versneller Alwin een interactieve workshop over hoe jij impact kunt maken. Alwin is alumnus van LAS, heeft Science and Innovation Management als hoofdrichting gedaan en heeft daarna de master Sustainable Development afgerond. Momenteel is hij als transitieversneller bij Talent voor Transitie en aan de slag bij Qirion Energy Consultancy. Waar hij hard meewerkt aan de aan de ontwikkeling van duurzame warmtenetten.

Lees verder...
Alwin Talent voor Transitie

Het virtuele TvT Energiecafé over de energietransitie in de coronacrisis

Een energiecafé: samenkomen om te luisteren en discussiëren onder het genot van een hapje en drankje, maar dan virtueel! Donderdag 14 mei vond de eerste virtuele TvT Energiecafé plaats. Versnellers Gabriëlle Smith, Nellie-Anne Guijt en Renée van Rooijen hebben het initiatief genomen om deze editie te organiseren. De avond stond in het teken van de volgende vraag:

Lees verder...
talent voor transitie

Een TvT Energiekennisdag vol warmte

Waar we normaal gesproken langsgaan bij een organisatie, deden we dat deze keer met z’n allen vanuit huis. Zo gingen we met de Energiekennisdag dus virtueel langs bij Inventum!

Lees verder...
Energiekennisdag Talent voor Transitie

Talent voor Transitie is partner van het initiatief Kraak de Crisis!

We zullen dingen die we normaal deden opnieuw moeten vormgeven en opstarten, nu is hét moment om dit op een duurzamer en socialere manier te doen in de energietransitie. Kijken waar we samen impact kunnen maken, iets in beweging kunnen krijgen. Van buurtinitiatief tot nieuwe windturbine en van provinciaal beleid naar de bouw van een warmtenet.

Lees verder...
Kraak de Crisis Talent voor Transitie

Laad meer artikelen
Sluiten

Nieuwsbrief

Mee op reis naar versnelling!