Een kloppend hart voor de energietransitie
Nog maar nét heeft Marijne de Man (27 jaar), samen met haar TvT lichting 6.0, haar tweejarig ontwikkelprogramma bij Talent voor Transitie afgerond. Even rust pakken zit er voor haar niet in. Ze is meteen doorgestroomd in een vaste functie als projectmanager bij Vattenfall. ‘Ik ben heel blij dat ik bij Vattenfall als projectmanager kan blijven werken aan de energietransitie. Vattenfall biedt mij veel uitdagingen, kansen en diversiteit in projecten waar ik enorm van geniet’.
Met een achtergrond in technische natuurkunde aan de TU Delft, dacht Marijne in eerste instantie niet aan werken in de energietransitie. ”Toen ik op uitwisseling ging naar DTU (Technical University of Denmark) in Kopenhagen om Sustainable Energy te studeren, ging ik mij meer in de energietransitie verdiepen.” Haar hart voor de energietransitie ging in Denemarken sneller kloppen, waardoor Marijne besloot er ook zélf een steentje aan bij te willen dragen. Via een trainee die samenwerkte met haar moeder kwam ze bij TvT terecht, waar ze in september 2020 startte met het open traineeship van Talent voor Transitie. Even later ging ze aan de slag bij econic om vervolgens voor een tweede opdracht door te stromen naar Vattenfall.
Tijdens mijn studie Sustainable Energy aan de DTU in Kopenhagen, ging ik mij meer in de energietransitie verdiepen
Impact maken
Marijne heeft veel van haar opdrachten geleerd en met haar bijdrage grote impact kunnen maken. Bij econic, een bedrijf uit Amsterdam dat e-homes maakt met zonnepanelen en warmtepompen, maakte ze deel uit van het team Propositie & Innovatie en werkte ze aan het slim monitoren van de warmtepompen. ‘Die bevatten zoveel data dat het een superleuke uitdaging was om daar bruikbare informatie uit te halen. Ik heb een dashboard gemaakt waarbij je in één oogopslag kunt zien welke warmtepompen de gewenste temperatuur niet halen.’ Het dashboard dat Marijne heeft gemaakt is door econic dankbaar in gebruik genomen. Na deze opdracht kwam Marijne terecht bij Vattenfall, waar ze in het projectteam voor de stadswarmtevoorziening in Leiden kwam. Hier was Marijne o.a. betrokken bij de contractonderhandelingen met Gasunie voor het contracteren van warmtetransport op de WarmtelinQ. ‘Hierdoor zullen in Leiden straks huizen en gebouwen verwarmd worden met restwarmte uit de haven van Rotterdam.’ Ook was ze betrokken bij het proces om te komen tot een conceptkeuze voor nieuw te realiseren piekvermogen en back-upcapaciteit. ”Ik heb workshops opgezet en begeleid om tot een conceptkeuze te komen voor deze piek- en back-up assets. Dit zijn assets die de warmtevoorziening tijdelijk ondersteunen of garanderen, bijvoorbeeld om pieken in de warmtelevering op te vangen.” Het Vattenfall project voor de ontwikkeling van de piek- en back-up assets loopt nog. ”Ik vind het heel speciaal om over een paar jaar -wanneer de assets actief zijn- met trots te kunnen zeggen: kijk, hier heb ik ook aan gewerkt!”
Sterk groepsgevoel
Marijne’s TvT lichting begon midden in de pandemie. Elkaar in het echt ontmoeten zat er dus niet in. Daardoor was verbinding vinden in de groep in het begin een uitdaging. ‘De sessies waren online, waardoor het lastig was om elkaar te leren kennen. Heb je een training op locatie, dan zijn de pauzes voor gezellige gesprekken. Tijdens de onlinetrainingen ging iedereen offline in de pauze.’ Gelukkig vond de tweedaagse training wel op locatie plaats, waar de groep meteen hecht werd. ‘Nu we ons impactproject hebben gepresenteerd en we hiermee onze TvT tijd gezamenlijk hebben afgerond, is het best vreemd om zonder elkaar verder te gaan. We leerden veel van elkaar, hadden vergelijkbare uitdagingen en wisselden onderling kennis uit. Zo’n sterk groepsgevoel; dat ga ik op dagelijkse basis zeker missen!’
Vanuit haar TvT opdracht is Marijne doorgestroomd als vaste medewerker binnen Vattenfall. Daar blijft ze werken aan vergelijkbare projecten. Ben je nieuwsgierig naar de verdere carrière van Marijne? Volg haar dan op LinkedIn.
Er heerste zo’n sterk groepsgevoel; dat ga ik op dagelijkse basis zeker missen!
Talent voor Transitie werkt in publieke én private sector
Talent van Transitie biedt startende professionals de kans om op verschillende projecten en zich bij verschillende opdrachtgevers als startende professional te ontwikkelen, bijvoorbeeld in de publieke sector, bij een woningcorporatie als bij een energiebedrijf. Een brede blik en zicht op de verschillende belangen staat bij Talent voor Transitie centraal.
Ben je geïnteresseerd in het vermogen van de nieuwe generatie energieprofessional als opdrachtgever of als talent, klik dan op de betreffende link of neem contact met ons op. We vertellen er graag meer over.