Projecten

Femke werkt aan de balans in een complex elektriciteitsnetwerk

In de booming elektriciteitsmarkt is veel, heel veel te doen. En precies dat is wat Femke Pragt zo boeit aan haar opdracht bij Eneco in Rotterdam. De 27-jarige trainee energietransitie is nu drie maanden aan het werk bij de energiemaatschappij en kreeg al meerdere projecten op haar bordje. “Ik werk op de afdeling Trade en in het team Energy Operations,” legt ze uit. “Ik draag bij aan het in balans houden van het elektriciteitsnetwerk en het inregelen van flex producten en nieuwe assets.”

Nieuwe windparken inregelen bij Eneco

Femke studeerde technische bestuurskunde aan de Delftse TU, een studie op het snijvlak van techniek en maatschappij. “Het is een studie die kijkt naar de grote uitdagingen in de wereld, zoals klimaat, water of migratie. Maar ik wist dat ik na mijn studie iets wilde gaan doen met duurzame energie.” Wat dat betreft zit ze bij Eneco op de juiste stoel. “Als er een nieuwe asset is, bijvoorbeeld een nieuw wind- of zonnepark, dan moet dat op operationeel niveau ingeregeld worden in de systemen van Eneco. Dus Eneco moet het park kunnen aansturen, we moeten data uit het park kunnen ontvangen en vervolgens verwerken in de Trade en monitoringssystemen van Eneco.” Het vinden van een balans in het complexe elektriciteitsnetwerk staat dus centraal.

Ik draag bij aan het in balans houden van het elektriciteitsnetwerk en het inregelen van flex producten en nieuwe assets.

Femke Pragt, analyst energy operations, Eneco

Nuttig en commercieel interessant

Wanneer een project is afgerond of minder aandacht vraagt, zet Eneco Femke in op andere zinvolle projecten. Zo is ze nu onder meer bezig met het uitbreiden van het noodvermogen pool van Eneco met twee nieuwe assets. “Noodvermogen is een flexproduct dat TenneT ondersteunt met het in balans houden van het elektriciteitsnetwerk. Doordat er steeds meer elektriciteit met zon en wind wordt opgewekt, is er veel fluctuatie in de hoeveelheid beschikbare energie. Dit maakt het uitdagend voor TenneT om de balans van productie en consumptie te bewaren. Als dit verschil te groot wordt, kan er noodvermogen worden ingezet om het net te stabiliseren.” De twee assets van Eneco die aan deze pool worden toegevoegd leveren 10 en 15 MW, en dat is volgens Femke maar een druppel. “Maar het is heel nuttig, en we halen er commercieel ook wat uit”. Zij draagt zorg dat dit flex product goed aangestuurd en ingeregeld wordt.

Veel en snel ontwikkelen

Na haar afstuderen wist Femke niet zo goed bij welk bedrijf en in welke markt ze zich wilde ontwikkelen. “Ik vond het lastig om te kiezen. Als trainee bij TvT krijg je de kans om verschillende bedrijven te verkennen. Bij de terugkomdagen hoor je ook op welke interessante opdrachten je collega’s bezig zijn.” Ze vindt haar eerste maanden bij Eneco ‘best overweldigend’. “De elektriciteitsmarkt is erg complex, maar je leert ontzettend veel en snel,” weet ze inmiddels.

Ben je nieuwsgierig naar de carrièreontwikkelingen van Femke? Volg haar dan op LinkedIn.

Geïnspireerd door het verhaal van Femke? Sluit je aan bij TvT!

Ben jij op zoek naar hoe jij jouw vermogen in de energietransitie kan inzetten en werk jij graag samen met een hechte en gezellige groep trainees aan jouw ontwikkeling? Solliciteer dan bij TvT! Wil je meer weten? Neem dan even contact op. Dit kan per mail en telefonisch: 085-1307530. Tot snel!