Hoe Erol bij Dep zorgt voor een veilige energietransitie

De agenda’s van de Nederlandse netbeheerders staan de komende jaren vol met grote projecten om hun netten te verzwaren, uit te breiden en optimaal in te zetten. Ook voor netbeheerder Liander is dit een prioriteit. Bij Dep (Duurzame Energie Perspectief) werken technische consultants om Liander en andere bedrijven hierbij te ondersteunen. Een van deze consultant is TvT-er Erol Ünal.
De eerste stap op de Nederlandse werkvloer
Erol was geen nieuwkomer op de arbeidsmarkt. Van oorsprong is hij elektrotechnicus, met werkervaring in Turkije. In 2021 kwam hij naar Nederland met een enorme drive om de Nederlandse taal te leren en aan het werk te gaan. Via de Refugee Talent Hub kwam hij in contact met Talent voor Transitie. “Een gedreven persoon zoals Erol wil je verder helpen. Je gunt hem een mooie baan in de energietransitie en je gunt elk team een collega zoals Erol,” zegt Albert Bloem, directeur van Talent voor Transitie.
Hoewel Erol geen nieuwkomer was op de arbeidsmarkt, moest hij nog wel kennismaken met de Nederlandse werkvloer. Deze kans kreeg hij twee jaar geleden, tijdens zijn eerste project bij Eneco Energy Trade B.V. als Business Analist. Hier beheerde hij databases en coördineerde hij het tekenproces van contracten voor de handel in gas, elektriciteit en groene certificaten. Na een leerzame tijd bij Eneco Energy Trade ging hij terug naar zijn vakgebied als elektrotechnicus.
Veiligheid voorop
Inmiddels is Erol een half jaar aan het werk bij Dep. Hij analyseert nieuwe projectaanvragen en berekent hoe deze projecten de infrastructuur beïnvloeden, met oog voor mogelijke veiligheidsrisico’s, zoals kortsluitingen.
“Het werk hier is technischer. Je moet technische kennis over elektrotechniek en wet- en regelgeving gebruiken om de beste oplossingen te vinden,” legt hij uit. De focus op veiligheid binnen Dep spreekt hem ook aan. “De veiligheid staat voorop en daardoor nemen we de tijd om alles zorgvuldig te beoordelen. Dat brengt meer rust in het werk en geeft mij een goed gevoel.”
De Nederlandse kantoortaal
Wat Erol helpt in zijn werk, is de ondersteuning die hij kreeg via het ontwikkelprogramma van Talent voor Transitie. Als nieuwe Nederlander volgde hij niet alleen vakinhoudelijke cursussen en trainingen over persoonlijke en professionele ontwikkeling, hij kreeg ook intensieve taallessen. “De taallessen hebben me enorm geholpen, vooral om de specifieke termen die op de werkvloer gebruikt worden goed te begrijpen,” zegt hij. Een goede beheersing van de Nederlandse taal is essentieel voor Erol’s werk, omdat hij veel in contact staat met andere teams en organisaties zoals de Nederlandse Gasunie en de bedrijven van Alliander Groep.
“Ik geef vaak advies tijdens mijn werk, bijvoorbeeld over beschouwingen van nieuwe projecten en soms over wet- en regelgeving. Bij Talent voor Transitie hebben we een module gevolgd over adviesvaardigheden. Daar heb ik veel aan gehad! Je leert niet alleen hoe je inhoudelijk advies geeft, maar ook hoe je de adviesvraag uitdiept en het advies op de juiste manier overbrengt,” Aldus Erol.
Kennis en netwerken samenbrengen
Bij Dep werkt Erol samen met andere TvT-ers, wat hem heeft geholpen om nog sneller zijn weg te vinden in de organisatie. “We kunnen goed met elkaar omgaan en samen sparren bij uitdagingen,” legt hij uit. Deze open cultuur van samenwerking geeft hem de ruimte om zich niet alleen binnen zijn eigen vakgebied, elektrotechniek, te ontwikkelen, maar om ook te leren over andere onderdelen van de energietransitie, zoals warmteprojecten.
De technische kennis die hij tijdens zijn studie Elektrotechniek heeft opgedaan, komt bij Dep goed van pas. Daarnaast heeft hij zijn kennis uit eerdere werkervaring weer kunnen ophalen. “Het is fijn om mijn technische vaardigheden volledig te benutten. We werken aan concrete projecten, met duidelijke veiligheidsnormen. Het voelt echt alsof je iets bijdraagt aan de energietransitie,” zegt Erol.
Blijven leren en ontwikkelen
Voor Erol is het belangrijk om zich te blijven ontwikkelen. “Je bent nooit uitgeleerd,” zegt hij. In zijn werk ziet hij dagelijks hoe snel de sector verandert, vooral als het gaat om veiligheidsnormen en technische ontwikkelingen. “Je moet je kennis continu bijhouden, daar is genoeg ruimte voor binnen Dep. Daarnaast zijn er altijd mogelijkheden om nieuwe vaardigheden te leren. TvT helpt je daarbij door je uit te dagen om verder te groeien,” vertelt hij.
Erol’s ervaring laat zien hoe een combinatie van kennis, de juiste ondersteuning en de benodigde leergierigheid kan leiden tot succes in een sector die volop in beweging is.