Projecten

Innovatie op de arbeidsmarkt nodig om klimaatdoelen te halen

Om de klimaatdoelen in Nederland te halen zijn vele tienduizenden extra arbeidskrachten nodig. “We zorgen bij Topsector Energie voor innovatie op de arbeidsmarkt door anders te kijken naar het aantrekken en opleiden van mensen. In plaats van wachten tot zij klaar zijn met hun opleiding, kijken we al aan de ‘voorkant’ van projecten wat er nodig is.” Aldus Koen Maassen, coördinator human capital bij Topsector Energie via Talent voor Transitie.

Tienduizend arbeidskrachten nodig voor de energietransitie

Koen werkt als coördinator aan een samenhangende aanpak van de human capital agenda voor de energietransitie. Om de klimaatdoelen in Nederland te halen zijn namelijk vele tienduizenden extra arbeidskrachten nodig. ‘We houden ons bezig met vraagstukken zoals ‘Hoe zorg je ervoor dat je meer mensen op de arbeidsmarkt krijgt die anders geschoold zijn? Welke skills heb je nodig binnen de projecten? En wat voor soort onderwijs is daarvoor nodig?’ We zorgen bij Topsector Energie voor innovatie op de arbeidsmarkt door anders te kijken naar die vraagstukken. In plaats van wachten tot zij klaar zijn met hun opleiding, kijken we al aan de ‘voorkant’ van projecten wat er nodig is. Dit gaat over alle sectoren heen: de gebouwde omgeving, industrie, mobiliteit, wind op zee, waterstof, waar we human capital een plek geven.

Kennis van zaken

Zijn eerste opdracht bij TvT was bij Combi-SION, onderdeel van de Alliander groep. ‘Ik onderzocht de mogelijkheden om de maakbaarheid van de combi-keten (denk aan netbeheerder, waterbedrijf, telecom en aannemers) te vergroten. Ik heb een bedrijfskundig advies geschreven hoe zij beter kunnen samenwerken en hiermee o.a. het personeelstekort binnen de sector aan kunnen pakken.’ In zijn tweede opdracht bij Vattenfall was Koen actief op de warmteprojecten afdeling (Heat Projects) waar hij in verschillende projectteams werkte aan de ontwikkeling van duurzame warmte. ‘Hier heb ik kennis opgedaan over hoe de warmteprojecten tot stand komen, wat erbij allemaal komt kijken en waar je tegenaan loopt. Mijn opdracht was deze keer meer gericht op support en ging qua inhoud minder de diepte in. Een mooie afwisseling met Combi-SION. In mijn derde opdracht was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Die heb ik nu gevonden bij Topsector Energie.’

Vanuit de behoefte aan overzicht en een gecoördineerde aanpak ben ik blij hoe Koen onze HCA-teamorganisatie heeft neergezet. Daarbij weet hij de mensen goed mee te nemen in het programma.

Marsha Wagner, Programmadirecteur Human Capital Agenda Topsector Energie en GroenvermogenNL

De reis met TvT

Met zijn achtergrond in HR en Bedrijfskunde was de energiesector niet gelijk op Koens radar, maar via zijn master – dat grotendeels gericht was op maatschappelijke thema’s als duurzaam ondernemen – wist hij: ‘hier wil ik iets mee’. Vanuit zijn interesse voor energie en het klimaat sloot hij zich aan als lid bij de KEK, de Klimaat Energie Koepel, een netwerk van young professionals die werken aan energie- en klimaatvraagstukken. Tijdens een KEK-netwerkbijeenkomst sprak Koen met een collega uit een van de eerste TvT lichtingen en werd hij enthousiast over het traineeship energietransitie. ‘Ik was zoekende naar mijn bijdrage binnen de energietransitie en wilde met uitdagingen, zoals personeelstekort binnen deze sector, aan de slag. Talent voor Transitie gaf mij het antwoord op mijn zoektocht.’

Koen startte in TvT lichting 8.0, o.a. samen met Job Brunner en Sander van der Neut. ‘Het TvT ontwikkelprogramma is voor mij van grote toegevoegde waarde. Uit veel van de trainingen heb ik inzichten gehaald die ik direct in de praktijk toepas.’ Op dit moment werkt Koen met zijn lichting aan het impactproject, een opdracht waarmee de trainees hun tweejarig ontwikkelprogramma bij Talent voor Transitie afsluiten. ‘Ik vind het afsluitende impactproject heel tof. We hebben met onze groep afgelopen twee jaar alle trainingen doorlopen, een mooie band opgebouwd en veel van elkaar geleerd. Maar tijdens het impactproject werken we voor het eerst pas écht samen. Dat is leuk én uitdagend tegelijk door onze verschillende achtergronden en visies. Een dynamisch project en een voor mij mooie afronding van het mijn traineeship energietransitie bij TvT.’

Het mooie is dat ik echt een stijgende lijn zie in de drie verschillende opdrachten die ik tijdens mijn traineeship energietransitie doe, zowel qua inhoud van het werk als qua thematiek. Het is een leerzaam proces. Mijn huidige opdracht loopt tot eind december. Daardoor blijf ik iets langer dan ‘normaal’ aan TvT verbonden.

Koen Maassen, coördinator Human Capital bij Topsector Energie

Koen werkt als human capital coordinator op innovatieve arbeidsmarkt

‘Twee jaar geleden – toen ik nèt de energiesector instapte – had ik mij echt niet voor kunnen stellen dat ik nu al deze mooie rol binnen de energietransitie inneem. Ik krijg veel verantwoordelijkheid en vrijheid om mijn werkzaamheden in te vullen en dat geeft een heel goed gevoel.’  

Ben je nieuwsgierig naar de carrièreontwikkelingen van Koen en zijn traineeship energietransitie? Volg hem dan op LinkedIn of bij de Klimaat en Energie Koepel (KEK) waar hij voorzitter van is.

Geïnspireerd door het verhaal van Koen? Sluit je aan bij TvT!

Ben jij op zoek naar hoe jij jouw vermogen in de energietransitie kan inzetten en werk jij graag samen met een hechte en gezellige groep trainees aan jouw ontwikkeling? Solliciteer dan bij TvT als trainee energietransitie! Wil je meer weten over het traineeship energietransitie? Neem dan even contact op. Dit kan per mail en telefonisch: 085-1307530. Tot snel!