Projecten

Job coördineert samenwerking voor verduurzaming tussen de provincies 

We kijken naar de mogelijkheden om het elektriciteitsnet van het slot te krijgen. We kunnen allemaal mooie plannen maken, maar als we geen ruimte maken op het net, dan hebben we er niets aan. Eén van de werksporen hierin is: ‘sneller bouwen’. Dat zijn projecten die ervoor zorgen dat het elektriciteitsnet verzwaard wordt.

Het Interprovinciaal Overleg (IPO) behartigt de belangen van de twaalf provincies in Den Haag en Brussel. Aan de ene kant door een informerende en richtinggevende rol te spelen bij de voorbereiding van beleid dat voor de provincies van belang is. Aan de andere kant door kennisdeling met- en informatievoorziening aan de provinciale partners en ‘stakeholders’. Vanuit zijn interesse in maatschappelijke vraagstukken, werkt Job nu als adviseur Energie en Klimaat. ‘Hier stuur ik bij om de energietransitie in de gebouwde omgeving te versnellen.’  

Job heeft twee portefeuilles onder zijn hoede gekregen: de verduurzaming van maatschappelijk en bedrijfsmatig vastgoed, de utiliteitsbouw (alles wat geen woningbestemming heeft) en als tweede de energie infrastructuur, wat o.a. gaat over netcongestie. ‘Recent is het LAN (Landelijk Actieprogramma Netcongestie) gelanceerd. Binnen dit actieprogramma denken we na welke mogelijkheden er zijn om het elektriciteitsnet van het slot te krijgen. We kunnen allemaal mooie plannen maken, maar als we geen ruimte maken op het net, dan hebben we er niets aan. Eén van de werksporen hierin is: ‘sneller bouwen’. Maar dat zijn ook projecten die ervoor zorgen dat het elektriciteitsnet verzwaard wordt. Ik coördineer de samenwerking om die balans behouden wordt, een interessante en impactvolle opdracht!’  

Breed inzetbaar 

Bij zijn eerste opdracht was Job als projectmedewerker energie actief bij het VNG, een vergelijkbare organisatie, maar dan op gemeenteniveau. Het grootste verschil met mijn opdracht nu zit in het contact. Waar ik eerst met 340 verschillende gemeenten te maken had, heb ik nu te maken met twaalf provincies. Bij gemeenten zette ik een uitvraag uit en duurde het lang voordat we in gesprek kwamen. Bij de provincies zijn de gesprekken persoonlijker en is het werk duidelijker, hoewel de materie wel minder concreet is. Het IPO is een kleine organisatie met korte lijntjes en een brede thematiek. Ik krijg de kans om heel breed mee te denken, krijg een gigantisch netwerk en spreek met stakeholders op verschillende niveaus uit het hele veld. Met het traineeship energietransitie van TvT kan ik écht ‘proeven’ hoe het werken binnen de energietransitie is en wat ik leuk vind, zonder mij direct te committeren aan een vaste functie. 

Met mijn traineeship energietransitie krijg ik de kans om breed mee te denken, bouw ik een gigantisch netwerk op en kan ik ‘proeven’ hoe het werken binnen de energietransitie is.

Job Brunner, Adviseur Klimaat en Energie – IPO

Job Brunner werkt aan de verduurzaming van Nederland bij het IPO

Van elkaar leren 

Toen Job afstudeerde als historicus aan de Universiteit van Amsterdam, was het voor hem niet vanzelfsprekend om in de energiewereld werk te zoeken. Tijdens zijn master volgde hij verschillende klimaatvakken, leerde hij over internationale betrekkingen en merkte hij dat hij graag iets wezenlijks wilde bijdragen aan het klimaat. ‘Hoe kan dat met mijn achtergrond, vroeg ik mij af. Via-via stuitte Job op het traineeship energietransitie van Talent voor Transitie.

Job startte in de zomer van 2021 in de achtste TvT lichting ‘In onze lichting zitten collega’s met verschillende achtergronden, expertises en persoonlijkheden waardoor we op meerdere fronten veel van elkaar kunnen leren. Nu is hij adviseur Klimaat en Energie bij het Interprovinciaal Overleg (IPO) in Den Haag waar hij werkt aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Wie had gedacht dat ik met mijn achtergrond als historicus zou werken aan dit soort projecten? Ik zelf niet…’ 

Job heeft de inbreng van provincies op verduurzaming van de gebouwde omgeving voorbereid. Hij is een ‘charmante aanpakker’, gaat erop af, heeft bijzondere communicatieve vaardigheden en weet waar hij het over heeft. Daarmee is hij gewaardeerde collega en breed inzetbaar binnen het team.

– Marieke Hofstee, programmamanager Klimaat & Energie bij IPO 

Hoe Job zijn toekomst binnen de energietransitie ziet? ‘Aan ene kant wil ik de verbindende rol die ik nu heb graag behouden. Het is mijn kracht, ik krijg er energie van. Dat wil ik graag aanvullen met besluitvorming. Ik geef nu een advies en dan is het aan anderen om te beslissen er daadwerkelijk iets mee te doen. Ik wil graag knopen doorhakken en mijn inzichten en advies tot uitvoer te brengen.’  

Ben je nieuwsgierig naar de carrièreontwikkelingen van Job en zijn traineeship energietransitie? Volg hem dan op LinkedIn. 

Geïnspireerd door het verhaal van Job? Sluit je aan bij TvT! 

Ben jij op zoek naar hoe jij jouw vermogen in de energietransitie kan inzetten en werk jij graag samen met een hechte en gezellige groep trainees aan jouw ontwikkeling? Solliciteer dan bij TvT als trainee energietransitie! Wil je meer weten over het traineeship energietransitie? Neem dan contact op. Dit kan per mail en telefonisch: 085-1307530. Tot snel!