Projecten

Julia staat midden in de energiearmoede aanpak

Hoe kun je mensen helpen die niet het budget hebben om de stijgende energieprijzen het hoofd te bieden? Terwijl haar collega’s in de Tweede Kamer een toelichting geven over de aanpak van Vattenfall, kijkt Julia terug op hoe ze midden in dit debat is komen te staan.

4 mensen zitten rond een tafel in een hal en kijken naar de camera

Met geld kom je ver. Zeker in de energietransitie, want dan kun je investeren in zonnepanelen en krijg je daar overheidssteun bij. Maar wat nu als je niet het vermogen hebt om te investeren en wel je energierekening ziet oplopen? Dat is waar TU Eindoven alumnus Julia Sialino (27) zich letterlijk en figuurlijk druk over maakt. Energiearmoede, wat begon als een aandachtspunt in de energietransitie, staat nu opeens midden in de belangstelling.

Julia laat isolatiematerialen uit het FIXBrigade magazijn zien

Hoe kun je mensen helpen die niet het budget hebben om de stijgende energieprijzen het hoofd te bieden? Terwijl energiearmoede nu midden in het publieke debat staat en haar collega’s met beleidsmakers in gesprek zijn, denkt Julia ook na over hoe het bedrijf mensen nu kan ondersteunen. “Tijdens mijn afstuderen in Eindhoven bij Innovation Sciences kwam ik met energiearmoede in aanraking, hier was twee jaar geleden nog weinig aandacht voor”. Via Talent voor Transitie kon ze haar scriptie in de praktijk brengen bij de Provincie Zuid-Holland, vooral het publieke belang paste goed bij haar. Maar wat is de rol van een energiebedrijf hierin? Via TvT kwam ze in gesprek met Bram Drewes van Vattenfall en werd ze aangesteld als projectleider Energiearmoede.

Waar welvarenden in de maatschappij de investeringsmogelijkheden hebben om eigen energie op te wekken met steun van veel subsidie, blijft een steeds grotere groep achter met snel oplopende energiekosten zonder mogelijkheden zich hiertegen te verweren.”

Julia Sialino, projectleider Energiearmoede Vattenfall

Kijken naar de puzzelstukjes

Als projectleider Energiearmoede heeft Julia de taak mogelijkheden te onderzoeken om huishoudens te ondersteunen in deze zware tijden. “Ik doe dit samen met collega’s, onder andere via de samenwerking met de FIXBrigade in Amsterdam. Binnen dit project krijgen huishoudens advies over energiebesparing, en worden er gelijk maatregelen, zoals het installeren van tochtstrips, uitgevoerd.”

De ongekende energiecrisis, met zoveel verschillende belangen, is vooral op te lossen door samen te werken met gemeentes, woningcorporaties, de overheid, het bedrijfsleven en klanten. Iedereen heeft een puzzelstukje voor een oplossing dat maakt het zo ontzettend ingewikkeld.

Talent voor Transitie werkt in publieke én private sector

Talent van Transitie biedt startende professionals de kans om op verschillende projecten en zich bij verschillende opdrachtgevers als startende professional te ontwikkelen, bijvoorbeeld in de publieke sector, bij een woningcorporatie als bij een energiebedrijf. Een brede blik en zicht op de verschillende belangen staat bij Talent voor Transitie centraal.

Ben je geïnteresseerd in het vermogen van de nieuwe generatie energieprofessional als opdrachtgever of als talent, klik dan op de betreffende link of neem contact met ons op. We vertellen er graag meer over.