Projecten

Van kernenergie naar waterstof, of weer terug?

Cleo was direct na haar afstuderen aan de TU Delft op zoek naar waar ze haar talenten het best kon gebruiken. Bij Talent voor Transitie kwam ze dan ook goed op haar plek. Ze wil zoveel mogelijk verschillende invalshoeken van energietransitie zien. Maar voor nu zit ze goed op haar plek bij een start-up in waterstof.

Waterstof en Cleo

Waterstof en kernenergie zijn de onderwerpen die Cleo interesseren

Ruim een jaar geleden startte Cleo Orbons bij Talent voor Transitie. Direct na haar afstuderen aan de TU Delft -afgestudeerd op kernenergie- was ze op zoek naar waar ze haar talent het beste kon inzetten. Bij TvT kwam ze in een warm bad. “Ik heb veel geleerd bij TvT, bijvoorbeeld over mijn kracht en mijn valkuilen. Wat mij zowel privé als professioneel veel heeft geholpen.“

Een bubbel met techneuten

“Na mijn afstuderen wist ik nog niet wat voor een soort werk ik leuk zou vinden,” vertelt de 25-jarige Utrechtse. “Maar ik wist wel dat ik graag iets met duurzaamheid en de energietransitie wilde doen.” Ze ziet dat ze bij TvT niet alleen bij verschillende bedrijven komt te werken, maar ook in meerdere rollen. “Voor TvT bestond mijn bubbel uit vooral technisch geschoolde mensen. Ze vinden makkelijk technische oplossingen voor vraagstukken, maar zijn minder bezig met de vraag of bepaalde oplossingen wel gerealiseerd kunnen worden. Je moet mensen ook meekrijgen. Bij TvT hebben we behalve oog voor de economische elementen van de energietransitie, ook oog voor sociale aspecten. “  

Analist bij HyCC

Cleo werkt op dit moment bij HyCC als analist groene waterstof in het commerciële team. HyCC bouwt voort op meer dan 100 jaar ervaring met electrolyse en wil veilige, betrouwbare, en betaalbare groene waterstof gaan leveren voor de verduurzaming van grote industrieën, zoals de luchtvaart, staalproductie, chemie en raffinaderijen.

“HyCC is echt bezig met vernieuwing, en we doen veel voor het eerst. Zo kijk ik bijvoorbeeld naar de reststromen van zuurstof en warmte, maar ook naar belangrijke afzetmarkten voor groene waterstof zoals synthetische brandstoffen voor de luchtvaart of het ombouwen van oude gascentrales naar waterstofcentrales. Daarnaast heb ik me veel ingelezen op de markt voor duurzame brandstoffen en een overzicht gemaakt van de verschillende productietechnologieën, regelgeving en projecten. Het leuke is dat alles nog volop in beweging is. De waterstofeconomie staat nog in de kinderschoenen.” 

Cleo werkt aan commerciële vraagstukken ter ondersteuning van onze huidige en toekomstige waterstofprojecten. Ze heeft in korte tijd veel kennis opgedaan over de ontwikkeling van de markt, de uitdagingen in projecten en regulering en heeft hierover waardevolle analyses uitgewerkt. Als je het aan HyCC vraagt, hopen we dat Cleo zich blijft inzetten voor de verduurzaming van de industrie!

Stephanie Kool, Manager Commercial Business Development (begeleider van Cleo bij HyCC)

Start-up in waterstof

Het duurt nog wel even voordat Cleo naar een volgende opdracht gaat, maar een plan heeft ze al. “Mijn ambitie is om zoveel mogelijk verschillende plekken en invalshoeken van de energietransitie te kunnen zien. Ik heb in het eerste jaar een energiebedrijf gezien dat de transitie doormaakt, nu een start-up in waterstof die aan het begin staat van een nieuwe economie. Omdat ik al van jongs af aan geïnteresseerd ben in politiek en actualiteit, lijkt het mij heel tof om bij een onderdeel van de overheid te werken en te zien hoe beleid tot stand komt. Het liefst met een focus op de verduurzaming van de zware industrie … of toch weer terug naar de kernenergie.” 

Geïnspireerd door het verhaal van Cleo? Sluit je dan aan bij TvT!

Ben jij op zoek naar hoe jij jouw talenten in de energietransitie kan inzetten en werk jij graag samen met een hechte en gezellige groep trainees aan jouw ontwikkeling? Solliciteer dan bij TvT als trainee energietransitie! Wil je meer weten over het traineeship energietransitie? Neem dan even contact op. Tot snel!