Projecten

Oyono bouwde een applicatie voor energiehandel bij Eneco

“Ik heb het inwerktraject bij TvT als zeer prettig ervaren. Als startende professional krijg je nuttige trainingen, waarin je verschillende tools aangereikt krijg die ik in mijn geval direct toepasbaar waren in het werkveld.” Voor Oyono kwamen de workshops in project- en advies- en communicatievaardigheden op de juiste momenten in zijn eerste opdracht. “In de workshops over projectvaardigheden leer je bijvoorbeeld hoe je een startgesprek met je opdrachtgever voorbereid, een project efficiënt opzet en een je stakeholders goed in kaart brengt. Dit was erg nuttig voor de start van mijn project binnen Eneco.” 

Op dit moment rondt Oyono zijn opdracht bij Eneco af, waar hij binnen het team Energy Operations (EOPS) werkte. “Onze afdeling, Eneco Energy Trade, is verantwoordelijk voor het matchen van vraag, aanbod en netbalanceringsbehoeften van de klanten van Eneco. Hiervoor moeten de (hernieuwbare) powerplants en opslag assets zo economisch efficiënt en risico mijdend mogelijk aangestuurd worden. 

Ons team EOPS zorgt ervoor dat de energie die Eneco moet leveren, ook daadwerkelijk geleverd wordt. De energiebronnen, assets, worden door onze operators gemonitord en als er iets fout gaat, lossen we het op. Door verbeteringen die we doorvoeren op IT vlak gebeurt dit steeds minder vaak, dit is gaaf om te zien.”

Belangrijke functie in team

Oyono heeft een belangrijke functie binnen dit team. Hij werkt aan een nieuwe tool die de grootste asset van Eneco, aanstuurt. De software die het dagelijkse productieschema voor de gasturbines creëert is verouderd en aan vervanging toe. Oyono is aangesteld als project lead voor het ontwikkelen van een alternatief. “Ik heb de functionaliteiten en de IT architectuur van de huidige applicatie in kaart gebracht en heb een blauwdruk voor een future-proof alternatief ontworpen. Deze blauwdruk ben ik in een iteratief proces met een Python Developer aan het uitwerken en ontwikkelen.”

Naast het ontwikkelen van het nieuwe alternatief is Oyono bezig met het betrekken van stakeholders en het vergaren van benodigde informatie en hulp van collega’s uit andere teams. Oyono vertelt dat de beginfase van het project een uitdaging voor hem was.

Ik heb veel informatie nodig van verschillende mensen, dat was soms lastig. Ik was echt nog zoekende. Gelukkig zit ik onder de vleugels van mijn begeleider van TvT en manager binnen Eneco, samen hebben we een weg gevonden.

Oyono, Project Lead voor EOPS

Nu zijn opdracht aan het einde is gekomen kijkt Oyono terug én vooruit. 

De nieuwe applicatie staat inmiddels meer dan 3 maanden live en werkt naar behoren. We hebben veel verbeteringen in functionaliteit aangebracht ten opzichte van de oude applicatie en ik heb veel tevreden geluiden en complimenten mogen ontvangen. “Heel gaaf dat ik de kans heb gekregen hieraan mee te werken. Ik kijk terug op een geweldige tijd bij Eneco en een mooi eerste jaar bij TvT”, aldus Oyono.

Binnenkort start Oyono bij RWE in het waterstof team, daar kan hij zijn skills als project lead en data engineer gaan inzetten voor nog te bouwen installaties.

Hierover in een toekomstig artikel 😉