Thomas als essentiële schakel in het netcongestievraagstuk van Gemeente Amsterdam

Sinds zijn start bij het traineeship van Talent voor Transitie heeft Thomas zich ontwikkeld tot een expert op het gebied van netcongestie. In zijn eerste opdracht bij IPO maakte hij kennis met dit complexe onderwerp en de politiek-bestuurlijke context eromheen. Die ervaring vormde een sterke basis voor zijn latere rol bij de gemeente Amsterdam, waar hij nu als adviseur binnen het programma Energie voor de Stad een cruciale bijdrage levert aan de energiedoelen van de stad. Wat ooit begon als een abstract vraagstuk, is nu een concrete uitdaging waar Thomas dagelijks het verschil wil maken.
Zijn werk heeft een directe invloed op de ontwikkeling van de stad: van het wegnemen van obstakels voor initiatiefnemers tot het adviseren van gemeentelijke directies. Thomas is het aanspreekpunt voor netcongestie in Amsterdam en zet zich dagelijks in om ervoor te zorgen dat de ontwikkeling van de stad ondanks congestie op peil blijft.
Maar hoe kwam hij daar? Het pad van Thomas naar adviseur netcongestie is niet geheel vanzelfsprekend.
De transitie van marketeer naar netcongestie expert
Thomas begon zijn carrière in marketing en communicatie, maar ontdekte al snel dat deze richting niet de maatschappelijke impact bood die hij zocht. Opgegroeid in een milieubewuste familie, raakte hij gefascineerd door klimaatvraagstukken en besloot zijn carrière een nieuwe richting te geven. Door boeken, documentaires en podcasts over de energietransitie, zoals De Energietransitie Uitgelegd van Sanne de Boer, verdiepte hij zich steeds verder in het onderwerp. “Ik had altijd al interesse, maar nu wilde ik écht iets doen in dit veld,” legt hij uit.
Zoektocht naar de juiste plek
Zijn eerste stappen in de energietransitie zette Thomas bij het Interprovinciaal Overleg (IPO), waar hij als adviseur werkte binnen het Klimaat- en Energieteam. Hier werkte hij mee aan netcongestie in landelijke werkgroepen. Hoewel dit een waardevolle leerschool was, merkte hij al snel dat het werk soms te abstract bleef. “Ik miste de directe impact” vertelt Thomas. Hij wilde dichter bij de praktijk werken en echt kunnen bijdragen aan de uitvoering van concrete projecten.
Van advies naar actie
Zijn zoektocht naar meer concrete betrokkenheid leidde hem naar de gemeente Amsterdam, waar hij zich verder ontwikkelde binnen het programma Elektriciteitsvoorziening Amsterdam. In zijn rol als adviseur netcongestie zorgt hij ervoor dat de stad de urgentie van het probleem kent en zich kan wapenen tegen de belemmeringen die de congestie met zich meebrengen. “Wat ik zo mooi vind aan mijn werk is dat het tastbaar is. Ik werk direct samen met projectmanagers en gebiedsontwikkelaars. We zorgen ervoor dat initiatieven de ruimte krijgen om door te gaan zonder vertragingen door netcongestie,” vertelt Thomas. Hij is het centrale aanspreekpunt voor netcongestie en kan met zijn expertise direct bijdragen aan de slagingskansen gemeentelijke projecten.
Groei en zelfontwikkeling
Thomas ontwikkeling in de energietransitie is mede te danken aan het ontwikkelprogramma van Talent voor Transitie. De intervisies waren voor hem bijzonder waardevol: “Soms liep ik vast in mijn werk, en dan kwam er net op het juiste moment een intervisie die me concrete handvatten gaf om stappen te zetten,” zegt Thomas.
“Je moet jezelf zichtbaar maken, in een grote organisatie als de gemeente wil je dat mensen je naam kennen en je actief betrekken bij nieuwe projecten.” Thomas heeft geleerd om verantwoordelijkheid te nemen en niet op de achtergrond te blijven. “Vanaf het begin wist ik: ik wil geen tweede viool spelen. Ik wilde het aanspreekpunt worden, het verschil maken.”
Practice what you preach. Thomas zijn diepgaande kennis komt niet alleen tot uiting in de projecten waaraan hij werkt, maar ook in de evenementen waar hij als spreker wordt uitgenodigd. “Ik mag bijvoorbeeld deze week een lunchlezing geven voor 150 mensen. Anderhalf jaar geleden had ik dat niet gedurfd of gekund,” deelt Thomas. Het is duidelijk dat zijn groei niet alleen zichtbaar is in zijn dagelijkse werk, maar ook in de manier waarop hij zijn expertise nu actief deelt met anderen.
Vooruitkijken
Nu, met zijn expertise in netcongestie binnen de stedelijke context, kijkt Thomas met voldoening naar de weg die hij heeft afgelegd. Zijn werk heeft een directe invloed op de stad en de energietransitie. “Ik heb mijn plek gevonden en zie veel kansen om verder te groeien. De congestie is nog lang niet voorbij, dus er komen ongetwijfeld nog veel ingewikkelde vraagstukken op ons af. Bovendien begint de gemeente net wakker te worden wat netcongestie betreft. Nu komt het dus op de uitvoering aan. Ik hoop daarin een centrale rol te blijven spelen” zegt hij.
Ook een TvT-er in je team?
Iemand die direct aan de slag gaat met de uitdagingen van nu?